Over ons
van garagewinkeltje tot prestigieuze tuinzaak

1965
service
showroom
showroom
showroom

Het was in het landelijke Terlanen (een gehuchtje van Overijse) dat René Van Eyck in 1965 een zaakje in tuinmachines opstartte. Heel bescheiden in een kleine garage die als winkel en atelier fungeerde, verkocht hij zijn eerste machines. De stock begon uit 3 grasmaaaiers van het merk Flandria. René ging toendertijd nog werken in loondienst en het was Frida, zijn echtgenote, die overdag de business runde. Al snel wisten de plaatselijke boeren en serristen de nieuwe zaak voor tuinmateriaal te vinden. Het gamma werd dan ook snel uitgebreid met Gutbrod frezen en kleine tuintraktoren.

Vanaf 1967 werkte René 100% voor eigen rekening en om het imago te versterken en de bekenheid van zijn firma te vergroten, nam hij deel aan een lokale handelsbeurs. En daar liep het bijna fout! Door een brand werden zowat alle machines die er tentoongesteld waren (en dat was zo goed als de hele stock) vernield.

Maar René en Frida bleven niet bij de pakken zitten en gingen er als echte ondernemers tegenaan. De zaak begon goed te floreren en was toe aan uitbreiding. De eerste belangrijke investeringsbeslissing moest genomen worden: een groter pand zoeken in Terlanen of verhuizen naar Overijse omwille van de meer strategische ligging?
In 1968 vestigde de firma zich in Overijse, in een nieuwbouw (winkel met atelier en aanpalend woonhuis) vlakbij de druk bereden Waversesteenweg. (die toendertijd nog dienst deed als de autosnelweg avant la lettre tussen Brussel en Namen).

De firma groeide zowel qua personeelbestand als qua productgamma. De gouden jaren braken aan. De tuin werd het verlengstuk van het huis en mensen legden een mooi gazon met bloemborders aan. Elk gezin schafte zich een grasmaaier of tuintraktor aan.
De tuinarchitecten deden hun opmars maar ook de concurrentie nam toe. Om in de streek de nummer 1 te blijven, werd er continu geďnvesteerd: naast tuinmachines werden ook tuinmeubels verkocht en alle bijbehorend klein tuingereedschap. En het pand werd alsmaar groter. Om de 4 ŕ 5 jaar werd er een stukje bijgebouwd.

Er werd ook over de grenzen gekeken: samen met vier collega's die een gelijkaardige zaak runden in andere provincies, richtte René de firma Immacover op die rechtstreeks machines importeerde uit Italië (BTS - Eurosystems - ...).

In de jaren 90, toen de N.V. Van Eyck een meer dan serieuze omzet boekte en een plaatsje veroverde in de Top Trends 30.000 kwamen de zonen het management versterken. Walter verliet zijn job in de privé-sector in 1992 en houdt zich nu al twaalf jaar als zaakvoerder bezig met het dagelijkse beheer van de firma en met de winkel.
Dirk ging in 1996 in de zaak van start en is verantwoordelijk voor het importgedeelte. Meer dan tien merken waaronder Caravaggi houthakselaars (Italië), Masport grasmaaiers (Nieuw-Zeeland) en Grasboy haagscharen en bosmaaiers (Japan) worden exclusief voor België verdeeld via een uitgebreid dealernetwerk.

Vandaag is de firma V-PRO (Van Eyck N.V.) in de streek gekend als een gevestigde waarde die kwaliteitsproducten aanbiedt en een uitstekende service na verkoop verzekert. V-PRO is o.a. hoofdverdeler voor tuinmachines van Stihl, Honda, Toro, Husqvarna, Belrobotics, Pellenc en Kubota.

Met een personeelsbestand van 10 mensen (techniek, administratie, onderhoud en verkoop) heeft de firma de ambitie om nog verder te groeien. Getuige hiervan ook de recente uitbreidingswerken met als resultaat een totaal vernieuwde showroom van 1000 m2 40% groter dan voorheen.
De firma gaat er dan ook prat op om ook de volgende decennia de rol van prestigieuze tuinzaak te blijven spelen in de Druivenstreek.